Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

“Εξοικονομώ” μέχρι και 40% ενέργειας για τους δήμους...


Μια πολύ καλή ευκαιρία να μειώσουν σημαντικά τις ενεργειακές τους δαπάνες έχουν οι δήμοι της Ελλάδας και φυσικά του Έβρου (οι οποίοι λόγω σκληρού, μεγάλου και δύσκολου χειμώνα αλλά και ιδιαίτερα θερμού θέρους έχουν αυξημένα έξοδα θέρμανσης- ψύξης) εφόσον αξιοποιήσουν το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” που ανακοίνωσε προς εφαρμογή το υπουργείο Ανάπτυξης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 228 δήμους της χώρας, με πληθυσμό πάνω από 10 χιλιάδες κατοίκους και τις πρωτεύουσες όλων των δήμων, και στοχεύει σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημοτικά κτίρια, κοινόχρηστους χώρους ή και στις δημοτικές μεταφορές.
Οι επιδοτήσεις για το πρόγραμμα θα ανέλθουν στα 100 εκ. ευρώ και η υλοποίησή του θα συμβάλλει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, θα εξοικονομήσει ενέργεια που θα κυμαίνεται από 10 έως και 40% ενώ αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ίδια συμμετοχή κάθε δήμου, που ανέρχεται στο 30%, μπορεί ουσιαστικά να καλυφθεί από τον περιορισμό των εξόδων θέρμανσης- ψύξης και μάλιστα η... “απόσβεση” της επένδυσης μπορεί να επιτευχθεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το υπόλοιπο 70%, του συνολικού προϋπολογισμού της πρότασης, θα αποτελεί χρηματοδότηση και θα προέλθει από το ΕΣΠΑ. Η υποβολή των προτάσεων από τους δήμους θα αρχίσει στις 16 Μαρτίου και θα διαρκέσει τρεις μήνες. Όσο αφορά την αξιολόγησή τους, θα γίνει το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου και θα είναι συγκριτική, δηλαδή θα χρηματοδοτηθούν οι καλύτερες προτάσεις κατά προτεραιότητα. Τέλος, η έναρξη του προγράμματος, οι επιδοτήσεις του οποίου θα ανέλθουν στα 100 εκ. Ευρώ, προσδιορίζεται για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Στόχοι του προγράμματος...
Στόχοι του προγράμματος είναι η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ο περιορισμός της κλιματικής αλλαγής, η αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης στα κτίρια και στις πόλεις, η δημιουργία ευνοϊκού αστικού περιβάλλοντος, η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών για την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα της περιβαλλοντικής διαχείρισης και η αλλαγή της καθημερινής συμπεριφοράς, η κινητοποίηση των δυνάμεων της αγοράς και η προώθηση επενδύσεων προς την κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης.
Το αντικείμενο...
Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εφαρμογή δράσεων και αποδεδειγμένων καλών πρακτικών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κυρίως στον κτιριακό τομέα (δημοτικά κτίρια) και την αναβάθμιση των υπαίθριων χώρων και δευτερευόντως στον τομέα των δημοτικών και ιδιωτικών μεταφορών και τις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις. Σε ό,τι αφορά στα δημοτικά κτίρια προβλέπονται έργα αναβάθμισης των υφιστάμενων κτιρίων (μελέτη, κατασκευή) στο κτιριακό κέλυφος, στις εγκαταστάσεις Η/Μ (θέρμανση/κλιματισμός), στο φωτισμό (τεχνητό και φυσικό), στην εγκατάσταση Συστήματος Ενεργειακής Διαχείρισης. Ενδεικτικές παρεμβάσεις είναι η προσθήκη θερμομόνωσης στους τοίχους, στις οροφές και στα δάπεδα, η αντικατάσταση παλαιών παραθύρων, θυρών και κουφωμάτων, η χρήση ειδικών επιχρισμάτων σε οροφές και όψεις, η εγκατάσταση εξωτερικών σκιάστρων, η φύτευση -κατά 60% τουλάχιστον- στεγών, η αναβάθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού, η εγκατάσταση εναλλακτών θερμότητας, κυκλοφορητών, γεωθερμικών αντλιών, ανεμιστήρων οροφής.
Τα οφέλη...
Τα αναμενόμενα οφέλη από την εφαρμογή των παραπάνω είναι η εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση έως και 40% και έως 30% για ψύξη, ανάλογα και με την επιμέρους παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί. Σε ό,τι αφορά στους κοινόχρηστους χώρους το πρόγραμμα προβλέπει τεχνικά έργα για το δημοτικό φωτισμό (φωτιστικά, λαμπτήρες και σύστημα διαχείρισης) και για τη βελτίωση του μικροκλίματος σε πεζοδρόμια, πλατείες, περιβάλλοντα χώρο δημοτικών εγκαταστάσεων. Επιλεγμένες παρεμβάσεις θα γίνουν και στον τομέα των μεταφορών και της αστικής κινητικότητας. Ειδικότερα θα αφορούν περιορισμένες επεμβάσεις για βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και περιβαλλοντικής επίδοσης ήδη κυκλοφορούντων βαρέων οχημάτων του δημοτικού στόλου, ενώ θα εκπονηθούν συγκοινωνιακές μελέτες σε δήμους με υψηλό δείκτη αστικότητας και πυκνότητας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειδαμε την εν ταξει προκοπη σε ολα τα αλλα, ας τη δουμε και στην ενεργεια.....

Ανώνυμος είπε...

Κατ΄αρχάς η νέα δημοτική αρχη προβλέπωντας το προβλημα των επομένων γενεών που θα ειναι η λειψυδρία φρόντισε για την δημιουργία υδροταμιευτήρων σε κάθε
γειτονία σε κάθε δρόμο μη κάνωντας διακρίσεις σε φτωχικές η πλούσιες.
Φυσικά το προγραμμα ειναι ακόμα στην αρχη και οι υδροταμιευτρες εχουν ακόμα την μορφή λακούβων αλλα με την ολοκλήρωση του έργου θα μπορούν μέχρι και ιχθυοκαλειέργειες(σαζάνια,τεκέδες γουλιανοί)να εκτρέφονται.
Αυτά για να μην ειμαστε μόνο μίζεροι και μικροψυχοι.

Ανώνυμος είπε...

πολυ καλο το σχολιο του 12.20 π.μ. , να συμπληρωσω δε πως το προγραμμα για πρωτη φορα επεκταθηκε αμεσως και στα δημοτικα διαμερισματα... υπαρχουν ομως θεσμικοι παραγοντες-ερπετα που σπευδουν για το κλεισιμο τους.... εκτος απ το να σερνονται μερικοι κλεινουν και καμια τρυπα.... εστω και μια τρυπα στο νερο.........

Ανώνυμος είπε...

Στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου γίνεται λόγος κοντά στο πάρκο ερπετών και το πρόγραμμα- εξοικονομώ- με το ποσό μάλιστα των 14οο.οοο Ευρώ. Μόνο που στον προϋπολογισμό του 2009 δεν προβλέπεται κανένα ποσό για την συμμετοχή του δήμου που είναι το 30% δηλαδή 420,οοο ευρώ. Τα σχόλια και τα συμπεράσματα ΔΙΚΑ ΣΑΣ.
Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons