Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Νέες εθνικές στρατηγικές για γεωργία, υγεία, παιδεία πρότεινε ο Τσίπρας από το Διδυμότειχο…


Την ανάγκη ύπαρξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής για τον αγροτικό χώρο, επεσήμανε από το Διδυμότειχο ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Το Διδυμότειχο αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στο νομό Έβρου, από σήμερα το πρωί, στο πλαίσιο της οποίας θα μιλήσει το βράδυ στο δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης ενώ αύριο θα έχει επαφές με εργαζόμενους της πρώην ΟΤΤΟ Έβρος και φορείς.
«Πρέπει να υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης, δεν είναι το θέμα να δώσουν από δύο χιλιάρικα στους αγρότες και να πάνε σπίτι τους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, με αφορμή τα αγροτικά μπλόκα, τονίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν ελεγκτικοί μηχανισμοί για να χτυπήσουν τα καρτέλ που έχουν θησαυρίσει σε βάρος αγροτών και καταναλωτών. Παράλληλα, ζήτησε τη ριζική αναθεώρηση της νέας Κ. Α. Π. προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιά και ένα «εθνικό σχεδιασμό για τον αγροτικό χώρο». «Όχι να θυμόμαστε τους αγρότες όποτε κάνουν μπλόκα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του Συνασπισμού έφθασε στο Διδυμότειχο λίγο μετά τις 12 και συναντήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης, Χρήστο Τοκαμάνη, στο γραφείο του, όπου και ενημερώθηκε για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δήμου, την ιστορία και τις αναπτυξιακές προσπάθειες που καταβάλλονται. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, όπου συζήτησε με εκπροσώπους φορέων για τα προβλήματα της περιοχής.
«Ερχόμαστε σε μια περιοχή με προβλήματα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους φορείς που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Διδυμοτείχου, εκτιμώντας πως είναι «ορατός ο κίνδυνος ερημοποίησης της περιοχής» καθώς «τα παιδιά που φεύγουν δε γυρίζουν πίσω» και πρότεινε «ένα εθνικό στόχο για την ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας και την ανασυγκρότηση της υπαίθρου», υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στις πολιτικές που θα ακολουθηθούν. Υποστήριξε επίσης πως έχει αποτύχει παταγωδώς το μοντέλο οικονομίας που στήθηκε, με αποτέλεσμα τώρα όλοι να ψάχνουν λύσεις. «Οι προτάσεις μας δεν είναι μόνο καλές αλλά εφικτές και ρεαλιστικές», είπε ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως δεν είναι δυνατό να δίνονται 28 δις ευρώ στις τράπεζες και με το ζόρι 500 εκ. ευρώ στους αγρότες. «Δε μπορούμε να αφήνουμε ακριτικές περιοχές στην υπανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά.
Οι εκπρόσωποι των φορέων, που πήραν το λόγο στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στο αγροτικό ζήτημα, όπως ο κ. Δούλιας Κώστας, γεωπόνος του εργοστασίου της Ε. Β. Ζ της Νέας Ορεστιάδας, παρουσιάζοντας μάλιστα την πραγματική εικόνα του αγροτικού χώρου της περιοχής, με συγκεκριμένα στοιχεία, χαρακτηρίζοντας «εγκληματικά τα λάθη που έγιναν με τη νέα Κ. Α. Π» ενώ υποστήριξε ότι το πρόβλημα του αγροτικού κόσμου δεν είναι η παραγωγή αλλά οι μειωμένες τιμές που δόθηκαν και πως το «άνοιγμα» τιμής παραγωγού- τιμής κατανάλωσης είναι 10πλάσιο…Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών (Τοπαλούδης- σύλλογος Δασκάλων Διδυμοτείχου, Κουσινίδης Χάρης, Β΄ ΕΛΜΕ Έβρου) αναφέρθηκαν στα ιδιαίτερα προβλήματα της παιδείας, όπως στις ελλείψεις στις υποδομές, σε εκπαιδευτικές μονάδες, και στη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό. Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών β. Έβρου, δια του εκπροσώπους της Στέφανου Σιναπίδη, επεσήμανε τα προβλήματα παροχών υγείας στην περιοχή, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου και τα Κέντρα Υγείας, θέτοντας και άλλα, γενικότερα αναπτυξιακά ζητήματα, όπως το φυσικό αέριο στο β. Έβρο. Ο Πασχάλης Συριτούδης, από την Ένωση Γονέων Σχολείων Διδυμοτείχου, υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στην περιοχή, τονίζοντας ότι έχει χαθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της πως «δεν πάει άλλο πια», ζητώντας επειγόντως λύσεις… Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Διδυμοτείχου, Δημοσθένης Πετράκογλου, σημείωσε την ανάγκη κατασκευής του φράγματος του Μικρού Δερείου, την απόδοση του Φ. Π. Α στους δήμους και ρώτησε τον κ. Τσίπρα για τη θέση του αναφορικά με το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, αφού προφανώς «έλυσε» όλα τα άλλα προβλήματα της περιοχής και έμενε, ως μόνη εκκρεμότητα, το γήπεδο στο Βοτανικό…Ο κ. Χασανίδης, πρόεδρος του εργατικού κέντρου Ορεστιάδας, υπογράμμισε ότι η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ανάπτυξης εδώ και 30 χρόνια, τονίζοντας τις καθυστερήσεις σε σημαντικές αναπτυξιακές υποδομές και ζήτησε στοχευμένα μέτρα, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλο ανέκδοτο τους αναπτυξιακούς νόμους» που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Η Ζωή Φραγκούδη, από το γυναικείο συνεταιρισμό Τριγώνου, στάθηκε στους στόχους του συνεταιρισμού και στο οικονομικό περιβάλλον αλλά και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και χρόνια.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού σχεδιασμού για τον αγροτικό χώρο, ζητώντας τη δημιουργία Μητρώου Αγροτών, αγροτικές υποδομές και σωστή διαχείριση των υδατικών πόρων. Για το θέμα της παιδείας υπογράμμισε πως είναι η 3η φορά που η κυβέρνηση καλεί σε διάλογο «από μηδενική βάση», παρατηρώντας όμως πως, κάθε φορά, καλεί κόμματα και φορείς αλλά τους… γράφει στα παλιά της τα παπούτσια και κάνει ό,τι θέλει! Για τα θέματα υγείας δήλωσε πως δεν εξεπλάγη για τα όσα άκουσε αφού παντού παρατηρείται η «ίδια κατάρρευση». «Η κατάσταση είναι τραγική», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο απαξίωσης του δημόσιου νοσοκομείου προκειμένου να υπάρξει στροφή στις ιδιωτικές παροχές υγείας», ενώ πρότεινε ένα άλλο σχεδιασμό για την υγεία. Ειδικά για την περιοχή του β. Έβρου παρατήρησε πως υπάρχουν άνθρωποι με αγωνίες και προβληματισμούς, που έχουν διάθεση να αγωνιστούν μέσα από διάφορες συλλογικότητες. Παρατήρησε πως υπάρχει ένας μεγάλος φυσικός και πολιτιστικός πλούτος, ζητώντας να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τη στήριξη των ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών που παράγουν ποιοτικά και βιολογικά προϊόντα. «Ο πλούτος αυτός πρέπει να αναδειχθεί», όπως είπε χαρακτηριστικά…

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Δ.Ο. δεν ηταν εκει?????

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons