Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Αναβιώνει στο Τρίγωνο το έθιμο του «Τρύφωνα»…


Το παραδοσιακό έθιμο του «Τρύφωνα», του προστάτη των αμπελιών, διοργανώνεται σήμερα και αύριο στα Δίκαια του δήμου Τριγώνου, με πρωτοβουλία του δήμου και τοπικών φορέων.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το στολισμό της «άμαξας του Τρύφωνα» και στις 2.30 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση οινοποιών, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, στην πλατεία Δικαίων και θα ακολουθήσει η παρουσίαση χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και του συλλόγου γυναικών Δικαίων. Στις 7, οι συμμετέχοντες, θα μεταβούν στα «αμπέλια», όπου ο δήμαρχος, Μανόλης Χατζηπαναγιώτου, θα ανάψει τη φωτιά και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι.
Την Κυριακή, ημέρα του Τρύφωνα, στις 8.30 το πρωί θα γίνει η αναπαράσταση του εθίμου στο σπίτι του «Τρύφωνα», θα ακολουθήσει εκκλησιασμός και στις 10 η «πομπή του Τρύφωνα» θα κατευθυνθεί στα «αμπέλια». Μετά τον αγιασμό στο φερώνυμο παρεκκλήσι θα γίνει ο αγιασμός των αμπελιών και στη συνέχεια ο «χορός του Τρύφωνα» και η παλαίστρα. Στη μια το μεσημέρι η πομπή θα επιστρέψει στα Δίκαια, όπου μετά την περιφορά της στους δρόμους του χωριού θα καταλήξει στην πλατεία του χωριού. Εκεί θα γίνει αναφορά στο ιστορικό του εθίμου, η παρουσίαση του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Νεολαίας Νέας Ορεστιάδας «Οι Θράκες», διαγωνισμός τοπικού κρασιού, κοπή πίτας και ανάδειξη του επόμενου «Τρύφωνα». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με χορό και τραγούδι, με συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας…
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons