Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Ούτε ένα ευρώ παραπάνω, ούτε ένα μέτρο πίσω…


Συμφώνησαν ότι… διαφωνούν, αγρότες και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, και εμμένουν στις θέσεις τους. Δηλαδή, «ούτε ένα ευρώ παραπάνω, ούτε ένα ευρώ παρακάτω», το υπουργείο, «ούτε ένα μέτρο πίσω», από τα μπλόκα, οι αγρότες. Οι προτάσεις που έκανε το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, στο πανελλήνιο συντονιστικό όργανο των αγροτών, αναφορικά με το πώς θα διατεθεί, ανά καλλιέργεια, το ποσό των 500 εκ. ευρώ, δε βρήκαν σύμφωνους τους αγρότες οι οποίοι τις απέρριψαν και φέρεται να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους…
Η πρόταση του υπουργείου έχει ως εξής:
* Βαμβάκι: Σε αγρότες με μεγάλες ζημίες 45 ευρώ το στρέμμα, για μικρές ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα.* Καλαμπόκι: Για μεγάλες ζημίες 25 ευρώ το στρέμμα και για μικρές ζημίες 20 ευρώ το στρέμμα.
Σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 5,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα είναι αυξημένη κατά 40%.
* Σιτάρι: Στο μαλακό σιτάρι θα δοθούν αντίστοιχα 12 και 8 ευρώ το στρέμμα και στο σκληρό 10 και 7 ευρώ το στρέμμα.
Στους καλλιεργητές σκληρού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 3 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης θα είναι αυξημένη κατά 40%.
Στους καλλιεργητές μαλακού σιταριού θα δοθεί επιπλέον έκτακτη ενίσχυση 2,5 ευρώ το στρέμμα και η επιστροφή φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θα είναι αυξημένη κατά 40%. * Λάδι: θα εκτιμηθούν οι ζημιές και θα δοθούν ως 30 λεπτά το κιλό.
* Στις δενδρώδεις καλλιέργειες που θα αποζημιωθούν για ακαρπία, η ενίσχυση θα καθοριστεί ανά προϊόν και είναι δυνατόν να συμπεριληφθούν και τα ροδάκινα.
Για… ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των αγροτών, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης, σημειώνοντας πως δε δικαιολογείται η συνέχιση των κινητοποιήσεων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους αγρότες, αφού αυτό δεν είναι συμβατό με το κοινοτικό κεκτημένο και τους κάλεσε να αναλάβουν τις ευθύνες τους.Από την πλευρά τους οι αγρότες δηλώνουν πως οι προτάσεις του υπουργείου προκάλεσαν απογοήτευση και τονίζουν ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons