Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2008

Η… πλατεία ήταν γεμάτη από «αγανακτισμένους» αγρότες…



Αποφασισμένοι να «πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους» είναι οι αγρότες του Έβρου, όπως δήλωσαν στη μεσημεριανή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας. Μια συγκέντρωση που χαρακτηρίστηκε από ικανοποιητική συμμετοχή αγροτών και αγροτικών μηχανημάτων, τα οποία «παρέταξαν» κατά μήκος των οδών Β. Κωνσταντίνου και Κωνσταντινουπόλεως. Μάλιστα, μετά τη συγκέντρωση της πλατείας κατευθύνθηκαν προς την Αγροτική Τράπεζα, της οποίας την είσοδο συμβολικά απέκλεισαν για μισή, περίπου, ώρα.
Μιλώντας στους συγκεντρωμένους αγρότες, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «η Ενότητα», Γιάννης Μαργαριτίδης, αναφέρθηκε στην κατάσταση και πως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, μέσα από τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια και κάλεσε τους αγρότες να «ανοίξουν μέτωπο με αυτή την πολιτική της Ε. Ε. και με αυτούς που τη στηρίζουν». «Αυτή η πολιτική πρέπει να ανατραπεί, διαφορετικά δεν έχουμε σωτηρία», είπε χαρακτηριστικά.
Ψηφίσματα συμπαράστασης στο συλλαλητήριο των αγροτών εξέδωσαν πολλοί φορείς του νομού και κομματικές οργανώσεις, με τα οποία δήλωσαν την απόλυτη στήριξή τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων που καταθέτουν οι αγρότες, καθώς όπως σημειώνουν, «η κατάρρευση του αγροτικού εισοδήματος αφορά άμεσα το σύνολο της τοπικής οικονομίας του νομού».
Η συνέχεια των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες, μετά από ανοιχτή σύσκεψη των Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων. Στις σκέψεις που κατατέθηκαν περιλαμβάνεται και ο συμβολικός αποκλεισμός, για λίγες ώρες, στα τέλη του μήνα, του κάθετου άξονα στο ύψος της Κορνοφωλιάς, με αγροτικά μηχανήματα, και την παρουσία αγροτών από όλο το νομό.
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης των αγροτών…
«Εμείς οι αγρότες που συγκεντρωθήκαμε στην Ορεστιάδα σήμερα 11/ Νοέμβρη /2008 , διαπιστώνουμε ότι στα τρία χρόνια εφαρμογής της νέας ΑΠ, που ψηφίστηκε το 2003 από την προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζει η σημερινή , η οικονομική κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς του νομού μας επιδεινώθηκε ραγδαία. Βασικές καλλιέργειες όπως η τευτλοκαλλιέργεια, η καπνοκαλλιέργεια, η βαμβακοκαλλιέργεια και άλλες οδηγούνται στην καταστροφή. Οι τιμές σ’ όλα τα αγροτικά προϊόντα δεν καλύπτουν πλέον ούτε το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της παραγωγής. Οι επιδοτήσεις με το νέο σύστημα περικόπτονται μέχρι και 20% χωρίς να υπολογίζουμε τον πληθωρισμό που από το 2002 ξεπερνάει το 20%. Το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών μειώνεται. Η ύπαιθρος εγκαταλείπεται.
Την αντιαγροτική αυτή πολιτική που επιβάλει η ΕΕ και την έχουν εφαρμόσει με φανατισμό οι Ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούμε πλέον να την ανεχθούμε και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ.
Διεκδικούμε:
Την έγκαιρη διάθεση της αγροτικής παραγωγής με τιμές και επιδοτήσεις που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες. Ζητούμε 26 λεπτά το κιλό για το καλαμπόκι, 40 λεπτά για το σκληρό σιτάρι, 60 λεπτά το κιλό στο βαμβάκι , 1,40 ευρώ το κιλό στο πρόβειο γάλα , 92 λεπτά στο γίδινο , 70 λεπτά για το αγελαδινό και 8 ευρώ το κιλό το κρέας στα αμνοερίφια
Την προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές σχέσεις.
Την ανατροπή των κανονισμών της ΕΕ που συρρικνώνουν βασικές καλλιέργειες και κλείνουν βασικές βιομηχανίες ( ζάχαρη–λιπάσματα )
Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής με κατασκευή έργων υποδομής , έρευνας και παραγωγής φθηνών αγροτικών εφοδίων.
Εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να περιορίσουν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να αναδειχτούν σε εργαλεία ανάπτυξης.
ΑΤΕ κρατική, με κοινωνικά χαρακτηριστικά και ουσιαστική ρύθμιση των χρεών των αγροτών και των συνεταιρισμών.
Αναπροσαρμογή του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ ώστε να καλύπτεται το ποσό του ΦΠΑ που πληρώνουμε στα έξοδα.
Καταβολή των επιδοτήσεων χωρίς παρακρατήσεις.
Επιδότηση των μεταφορικών εξόδων για όλα τα αγροτικά προϊόντα που πωλούνται εκτός νομού.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και σταθερή χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο.
Άμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων, στα 60 για τους αγρότες και 55 για τις αγρότισσες.
Την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων των αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου μέσα από αποκλειστικά, Δημόσια και αναβαθμισμένα συστήματα Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας.
Μέτρα για την σωτηρία των κτηνοτρόφων.
Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού μας».

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως μονοι τα κανουν μονοι τα ακουν..κριμα...

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger | Printable Coupons